lördag 30 juni 2012

Effektivitet

Hemma igen efter att igår kl. 16.15 lämnade huset för att köra till torpet. Typiskt oss att köra 100%.
Under dagen hade vi jobbat, besökt vår bank på varsitt håll då S blockerat båda våra bankdosor. Jag köpte bröllopspresenter från tre olika insamlingar (inte min tur nästa gång), champagne och choklad till våra underbara grannar som lånar ut en del av sitt hus för alla våra kartonger som inte ryms inne i huset och en klänning till festen ikväll. Hämtade sonen på förskolan och körde hem till hans farmor och farfar för att lämna honom över natten till hans förtjusning. Med enorm separationsångest åkte jag hem för att packa allt som vi kan ha i torpet som gamla sängkläder, handdukar och dukar.
J kom hem och hade hyrt släp på vägen. Vi packade släpet med elrör och avloppsrör som blev över efter stambytet. Mot Västerås där jag hoppade in på Ikea och köpte oss en Hemnes dagbädd och överkast. J köpte lister på Byggmax och sen åkte till tillsammans till Bauhaus för att köpa en varmvattenberedare som tyvärr var slut på både byggvaruhuset och centrallagret.
Mot torpet och 21.00 var vi framme. Packade in och tände i vedspisen. Tog sen varsin kall öl från kylväskan och satte oss i paviljongen. Ensamtid tillsammans och vad gjorde vi? Pratade givetvis om vår underbara son. :-) 
När mörkret kom gick vi in och kollade på en riktigt bra film innan vi somnade med regnets lugnande utanför.

Sov till 9.00 och drack godaste pulverkaffet. Tänk att pulverkaffe i en kaffekopp med öra är så gott i ett litet gammalt torp? Hemma är det krav minsann.
J målade barnrumsgolvet en sista gång och sen var det dags att flytta vår enorma brädhög. Vi beundrades över hur träplankor kan vara så vackra. Vi njöt under hela tiden både med att bära och lägga rätt.

Sen packade vi släpet med min lilla kökssoffa som jag slitit med under en hel vecka sommaren 2007. Den får stå i S rum härhemma innan vi byggt ut torpet. Åkte förbi min vän i Nora som ville ha hjälp att få hem ett par väskor till Sthlm då hon med en 2,5 åring, bebis på 2,5 månad, syskonvagn och 100 andra väskor ska ta tåget hem på måndag. Hon är så jäkla grym måste jag säga.

Härligt dygn med mycket kvalitétssnack .... :-)

Snart ska jag på bröllopsfest!! Kul!

Ha en underbar helg!! Imorgon blir det Gröna Lund för vår del.

onsdag 27 juni 2012

Ensamma på torpet!

Vi ska som tidigare skrivet dra in vatten till det kommande köket i torpet. Vi träffade vår brunnsborrare och pumpinstallatör i tisdags och givetvis måste stenkistan/avloppet placeras precis där vår enorma virkeshög idag ligger och torkar. Vi har känt att högen inte ligger helt rätt då det ser fult ut både utifrån och ifrån tomten så det kanske är lika bra att flytta den.
Vi har barnvakt över natten på fredag vilket är planerat sedan länge och hade tänkt att gå på bio samt äta ute, men nu blev det ändrade planer. Efter jobbet imorgon lämnar jag S hos sin farmor och farfar för att sen åka till torpet över natten. Kanske tar jag semester imorgon? Ganska så mysigt måste jag ändå säga. :-)

Vi passar på att köpa med oss dagbädden på Ikea, lister, trälim och trägolv till kök och matrum. Då är det på plats. Lättare att handla det när vi är själva då det annars är någon som vill springa fort genom hela Ikea (det vill iofs pappan också). :-)

tisdag 26 juni 2012

Hemma för 1,5 vecka av arbete innan semester


Äntligen kan vi sitta ute oavsett väder. Torpet känns märkligt nog större nu när vi satte upp paviljongen.


Här får jag min energi ...
Det som är kvar på denna sidan av torpet är att ta bort tejpen på det vänstra fönstret, måla den vita knuten röd, ta bort resten av den tidigare fasaden vid proppskåpet och sätta upp stupröret till höger.
Vid kommande utbyggnad kommer den fina vindsluckan från andra sidan att sitta där det lilla fönstret idag sitter eftersom den annars inte kommer att kunna öppnas. :-)





Vår kamin (129 kr på Ö.B) som värmer oss samt håller mygg borta.


söndag 17 juni 2012

Roliga projekt och mindre roliga projekt

Om exakt 4 dygn sitter vi i vår paviljong i Nora med en filt och ett glas rosévin. Inväntar midsommar och smider planer för sommaren. På fredagen är det midsommar och då blir det att snickra ihop en liten stång som vi ska klä. Sen tar vi en promenad till det stora midsommarfirandet som bygden anordnar vid lilla sjön och dansar runt en stor midsommarstång, fikar och klappar kaniner. Jädrar vad mysigt! :-)

I veckan ska vi fylla i bygglovshandlingar för att sätta igång med altanbygge, carport, fasadmålning och takbyte. Huset blir vitt med silvergrått tak och silvergrå vattenavrinning. En stor altan med liggande ribbstaket som förblir omålat. Byggföretag har vi hittat så de kommer troligtvis börja riva vår nuvarande altan när vi är på Åland.

Vi ska också fundera på hur vi ska dra in vatten till torpet. Vi vill kunna använda vattnet även på vintern då ambitionen är att börja fira jul och nyår där någon gång i framtiden. Vi undrar också var avloppet ska komma ut och var vi ska placera varmvattenberedaren.
Ska även räkna på ett trädäck där vi ska sätta upp paviljongen. Kontaktar sen vår lokala byggfirma som får köra ut allt virke. Trädäcket ska sen byggas ihop med framtida bastun.

När det gäller torpet så är det enbart kul med alla projekt. När det gäller nuvarande hus är det inte lika kul då vi helst hade velat haft det sålt och varit igång med ett nybygge.

3,5 arbetsdag och sen är det minisemester. :-)

torsdag 14 juni 2012

Mycket har hänt och mycket händer!

Jag är galet förtjust i före- och efterbilder


 Såhär såg torpets lilla vardagsrum ut när jag köpte det.



 Nytt massivt trägolv

 Torpet var i stort behov av en ny skorsten och ett nytt tak



 Träffade min J sommaren efter jag köpt det. Tack för det! :-)


 
 "Köket" första året. :-) Micron står på en flyttkartong till vänster. I sommar får vi äntligen ett riktigt kök. :-)

 Sommar 2009
Bort med den gräsliga Asfaboarden. Lite oroliga var vi innan då vi inte hade en aning om vad vi skulle hitta under. Det visade sig vara en torr och vacker fasad av breda bräder. Torpets asfaboard spikades upp 1917.
Vi såg därefter att timret under brädpanelen och kunde inte kontrollera våra händer. Ett par dagar senare fick vi detta resultat, ett resultat jag bara fantiserat om i mina vildaste fantasier.
Jag blev som ett barn på julafton.


 Det färdiga resultatet sommaren 2009 (sista sommaren utan barn ;-) )
Ca 350 st smidda spikar och ett bedårande torp blev belöningen efter allt slit.

Igår ringde borrfirman och var mycket glada över borrningen vid torpet. 70 m behövde de "bara" borra och det fanns hur mycket vatten som helst. :-)
Ni ser att gamla brunnens kvalitét är sådär. :-)

Gårdspumpen på bilden blev lagad 2008 då den spruckit invändigt efter alla år som den inte använts. Jag målade den i en härlig grön nyans med gulddetaljer. Den är rolig att leka med tycker min lilla kille.

Nu åker vi dit till midsommar och jag ska vattna hela trädgården den helgen. hehe

Ha en underbar dag!! 

söndag 10 juni 2012

Vatten

Redan söndag och drygt 1,5 vecka kvar innan midsommar. Som vi förstått kommer det att borras vatten vid torpet i veckan. :-) Det är så stort för oss och vår skatteåterbäring kommer stå för det. Tack tack!! :-)
Vi tog semester måndag och tisdag efter midsommar så att vi kan stanna vid torpet extra länge.
Nu ska vi lägga in golv och byta ut nuvarande dörr mot en fönster innan vi bygger köket. Innan vi tar bort dörren ska sängar ut och en dagbädd från Ikea in. Annars blir det svårt! Lilla lilla fina torpet.

Det blir perfekt i det rummet då S och hans eventuellt blivande syskon kan ha rummet som både sovrum och lekrum. Rummet är endast 1,78 m brett och 2,5 m långt. Jag ska sy en hissgardin också så slipper vi ha badhandduken från Vietnam i fönstret. :-)
Våra sängar som är 80 cm breda och 200 cm långa kommer att bli någon slags hörnsoffa i lilla tv-rummet. Soffan vi har idag, en klassisk Ektorp 3 sits kommer en tjej och köper på midsommar. Den har varit underbar att ha. 
Lilla bordet och stolarna kommer att stå i rummet där vedspisen är. Det blir trångt under en period, men meningen är att vi ska bygga ut torpet så småningom och då blir det ett riktigt matrum. 
Jag ska lägga upp bilder i sommar.

Idag ska vi skissa på altanen som vi (byggare) ska bygga om huset inte blir sålt. Det kommer att bli ca 100 kvm stort och kommer att bli underbart skönt. Målet är att det är klart lagom till att bjuda vår familj på kräftskiva. :-)
Vi ska ta en promenad i området och leta efter ett hus med rätt vita färgkod. Jag tror helt klart att huset ska gå i en vit och varm ton. Spännande. :-)

Ha en underbar söndag!! :-) 

lördag 9 juni 2012

Ribbeliribba

Idag skulle vi ha varit på bröllop, men iom att sonen fick vattkoppor så fick J gå ensam. Jättetråkigt då jag verkligen tycker om de som ska säga JA till varandra. Jag bad J ta många fina kort.
Härhemma städar vi ur skåpen och lekar leken densomslängermestärbäst! S slänger allt från fjärrkontroller till sina favoritleksaker så jag får vara på min vakt. :-)
Nu sover han och jag sitter i solen.
Jag hämtade tidigare ut ett paket från Bokus med nya kokböcker med recept från medelhavet. Jag älskar kokböcker och har en dröm att skriva en egen kokbok, men det får blir ett projekt senare i live. :-)

På nationaldagen packade vi ner mat och tog bilen till Skokloster. Underbart vackert! Tände vår lilla engångsgrill på en sten vid vattnet och grillade korv och köttbullar. Vi låg på en filt alla tre och såg de mörka molen närma sig. :-) Vi gick till lilla båthamnen och såg över mälaren bort till Granby strand. Ett nytt villaområde som ligger i Sigtuna kommun. Vi kollade in tomterna för två år sedan, men det föll pga avståndet till ett centrum. Det har blivit jättefint och vill man bo nära vatten och på landet är det optimalt.
Skokloster ligger i Håbo kommun och är verkligen lantligt beläget. Vi tog en annan väg hem och körde mot Bålsta. Där har vi också kikat på tomter och det riktigt seriöst. Vi åkte till ett område jag varit nyfiken på sedan en tid och jag föll direkt. Precis så vill jag bo! Nära vatten, nära förskola, hyffsat nära ett centrum, bra pendlingsmöjligheter till mitt jobb och till Sthlm. Möjlighet att ha båt då båtplats ingår i tomten. Vi kan ta oss till bl.a  Enköping, Strängnäs och Sigtuna med båt. Vi båda älskar båtlivet och har en stark längtan efter det.

Det finns nog en mening med att husförsäljningen tar sin tid?

Vi har en till visning nästa helg och går inte det vägen så tar vi bort annonsen från Hemnet. Vi kommer då att ta kontakt med en arkitekt och få hjälp med att rita upp en carport med en altan ovan. Skicka in bygglovet där vi ansöker om att byta kulör på tak och hus. 

Vitt hus med silvergrått tegeltak och silvergrå vattenavrinning
eller
Ljusgrått hus med mörkgrått tegeltak och mörkgrå vattenavrinning

Lutar åt ett vitt hus för min del. :-)

Det blir ett ribbstaket, altangolv och carport i trä. Vi kommer också att ta bort altanväggarna så att det även där blir ett träribbat räcke. Kommer bli superfint.

Ha nu en trevlig helg!! :-)