onsdag 21 mars 2012

Aktuellt just nu

Vi har sedan husbyggetankarna satte igång på allvar vänt ut och in på oss själva när det gäller beslut om boende under byggtiden. I vårt nuvarande hus ligger halva kontantinsatsen och dagens bostadsmarknad är kanske inte den mest pålitliga. Vi vågar inte bo kvar i huset och samtidigt bygga det andra. Vi vågar inte och vi får inte för banken. De har andra regler nu helt enkelt. Hade vi bott i en lägenhet så hade det fungerat, men nu ser situationen annan ut.

Vi har pratat om alla alternativ som finns tror jag.
- Hyra en lägenhet i andra hand - Här i Stockholm är det supersvårt att hitta en bostad på andrahandsmarknaden och om man hittar ett hus/lägenhet så kostar det minst 10 000 kr exkl. driftkostn. Vi känner oss för snåla att bo 1-1,5 år i någon annans hus/lägenhet och betala 150 000 - 200 000 kr. Det känns som om vi kastar pengarna i sjön.
- Köpa en billigare bostadsrätt - Det blir precis som i lgh en högre avgift (iom att vi vill köpa en billigare lgh och då är det som regel en högre avgift). Vi vet heller inte om vi får tillbaka pengarna, pantbrev, långt från husbygget (då vi ska göra mycket själva).
- Bygga ett mindre hus på tomten, generationsboende. Köpa en stomme på 50 kvm och inreda själva - Vi hinner inte söka bygglov, rita upp huset, beställa stommen, inreda det och dona innan det är dags att flytta in. Om vi nu får huset sålt vill säga. Det blir förmodligen dyrare än tänkt.
- Köpa en villavagn - Iom att vi inte vill köpa en för dyr villavagn så skulle det bli en klassisk villavagn från 90-talet. Vi har inte tillräcklig självkänsla för det helt enkelt. ;-)
- Bo i husvagn - Äähh NEJ! Det har vi inte psyke för. :-) Ett till barn på det så blir det katastrof.
- Köpa ett par bostadsbaracker - En av våra bättre idéer. Vi måste söka bygglov även här och transporten är högre än vad vi trodde. Ingenting vi heller vill ha kvar på tomten i framtiden så då måste vi sälja vidare. Egentligen inga problem.
- Köpa tre friggebodar och bygga ihop dem till en cool enhet - Detta har varit en tanke länge, men varit på paus under en tid då vi trodde vi skulle slippa bygglov. Så fort man inreder ett hus med vatten och avlopp så krävs det bygglov. Dessutom får man inte bygga en friggebod innan bostadshuset är på plats. Igår när sonen sov så tänkte jag så det rök från skallen.
- Om vi söker bygglov för ett egenritat generationsboende när vi lagt handpenning på tomten och sen börjar bygga en av friggebodarna hemma på nuvarande tomt så kan det bli klart innan utflyttning från detta hus.
Den friggebod med kök och badrum bygger vi på lekablock härhemma och sen transporterar vi lilla huset till tomten där grunden sen finns. Tillträde på tomten sker när detta hus är sålt helt enkelt. 
De andra två friggebodarna ska endast isoleras och fixas vilket vi borde hinna i början av sommaren. 

Svårt att visa exakt hur jag tänker, men vi tror det kommer bli superfint. Lite insp.bilder.








  



   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar