söndag 19 februari 2012

Vår resa fram till idag!

Jag fortsätter vår resa i denna blogg då förra bloggen inte ville samarbeta. Vill ni läsa ikapp så kan ni gå in på http://www.villa19.bloggplatsen.se/.

Vi är en familj som bor norr om Stockholm i ett hus från 1954 som vi nu är redo att lämna över till en ny ägare då det inte uppfyller våra önskningar som kommit med åren.
Johan köpte detta hus 2004 och började renoveringen Jan 2008. Jag kom in i bilden strax efter köket var monterat och väggarna rivna. Efter det kunde vi inte sluta utan än idag snickras det härhemma. Anledningen till att vi fortfarande snickrar är att vi inte fick det pris på huset som vi ville Okt 2011 utan tog beslutet att omvandla vårt varmgarage till ett sovrum till då både vi är i behov av det och nästa familj som vill köpa det säkert önskar ett sovrum till.

Vi har även sanerat huset från radon så nu är det fina värden. I april har vi som ambition att lägga ut huset till försäljning. Tyvärr är det kassa försäljningstider, men vi gör ett försök.

December 2009 kom vår son till världen och våra tankar på boende förändrades under tiden han blev äldre. Vi bor i en högljudd kommun med mycket trafik vilket inte lugnar våra sinnen så som vi önskar.
Efter att vi tagit beslutet av sälja vårt hus så började vi fundera på var vi skulle ta vägen. Vi bestämde oss ganska så tidigt för att vi ville bygga oss ett nytt hus. Detta pga att vi är alldeles för kräsna. Det har man rätt att vara då stor del av lönen går till ens boende.

Vägen till läget!

Vi kollade på husbyggen i Vallentuna där Johan är uppvuxen. Antingen var husen för dyra eller annars var tomterna alldeles för små. Våra krav på läge blev större och mer ouppnåeligt.
Vi hittade ett tomtområde i Vallentuna som vi tyckte om, men vi tyckte att det såg lite väl trist ut och infarten ska vi inte prata om. Det kändes som om området hörde till ett industriområde.
Vi begav oss till Bålsta och forskade ganska så seriöst. Rättarboda som ligger vi mälaren i Upplands Bro kommun blev jag förälskad i och var väldigt seriösa även där med reservation av tomt och kontakt med mäklare. Efter en del funderingar så kom vi på att vi önskar bo i en mindre stad som Enköping,  Uppsala, eller Norrtälje. De städerna fick sig ett besök och Enköping tyckte vi båda om och tomterna låg belägna vid mälaren och helt fantastiska. Sigtuna, Täby och Åkersberga fick också lite besök. Sommaren 2011 besökte vi även min hemstad Nora och insåg att vi kan få en sjötomt där under miljonen så då kom även Nora in som ett alternativ. 
Denna process tog oss ca 4 månader och till slut tappade vi energin och visste inte längre vad vi kände och ville. Johan tog fram papper och pennor för att kartlägga vad vi egentligen ville.

Våra krav hade som sagt blivit många.

1. Max. 1,5 miljon för tomten. (galet, jag vet.)
2. Max. 1 h 15 min med pendling till Sthlm från dörr till dörr.
3. Större än 1000 kvm tomt
4. Nybyggeområde då chans till många barn finns i området
5. Gångavstånd till ett centrum med det viktigaste
6. Gångavstånd till förskola, skola och fritidssysselsättningar
7. Gärna närhet till sjö ( det är nu det börjar spåra ur)
8. Nära antingen min eller Johans familj.
9. Fina promenadvägar
10. Plan tomt, men ändå lite på höjden
11. Kvällssol

m.m. m.m.

Vi skrev upp alla våra krav och önskningar. Alla dessa kostnader skrev vi in;
- Kommunalskatt. Hur mycket vi skulle få ut efter skatt.
- Pris för tomt
- Pendlingskostnader

Sedan skrev vi in pendlingstid m.m.

Vi insåg snart att Enköping skulle bli dyrt att bo i trots att tomterna var betydligt billigare. Långt från våra familjer och inte en enda kotte som vi känner bor där. Om tågen är inställda så är det svårt att ta bilen till Sthlm till skillnad om vi skulle bo i Bålsta som exempel.

När vi analyserade vår lista så insåg vi att det området i Vallentuna med den mindre charmiga infarten uppfyllde de flesta kraven och plötsligt kändes det helt rätt. Vi släppte alla andra städer och kommuner för att fokusera på att hitta en tomt i Vallentuna. Under tiden vi processat så hade flera hus ploppat upp och området började blomstra. Det kändes som hemma.
Vi reserveade en tomt, men Johan kände inte riktigt sig nöjd. Vi ville såklart ha mest tomt för pengarna så de billigare tomterna lockade. När vi sen öppnade våra ögon så hittade vi tomten med husnummer 19. De började fylla på massor så att det blev en höjd på tomten och inte en grop till vår förtjusning. En plan tomt på höjden med kvällssol på baksidan av huset. Precis vår önskan. Dessutom ligger det i ett nybyggeområde med gångavstånd till centrum, förskola, skola och fritidssysselsättning som fotbollsplan, gym och ishall.
En trevlig promenadväg till centrum finns också. Den kostar dessutom runt 1,5 miljon. :-)
Närhet till sjö har vi kanske inte, men jag tror det finns ett träsk i närheten. ;-)

Vägen till Huset!

Under tiden vi letade efter det perfekta läget så pågick även jakten efter husmodell parallellt. Vi var först inne på ett 2-planshus med känslan av New England. Minst 150 kcm stort och med liggande vit panel. Emyhill från Vårgårdahus, Balans valm från Eksjöhus, Villa Vendelsö från A-hus, Spoven från Fiskarhedenvillan och Carolina från Terihus var alternativen under lång tid. Iom att byggrätterna i Vallentuna är så pass stora så kom vi på att vi kunde bygga oss ett större hus. Vi gick in på fiskarhedenvillans hemsida och kollade igenom deras sortiment. Då såg vi villa Briljanten och blev kära båda två. Klart vi ska ha ett 1-planshus och i funkisstil då vi gillar den typen av stil. Vi har ett torp där jag får utlopp för mitt knarkande av gamla slitna ting så varför inte köra lite modernt. :-)
Vi kollade runt hos olika husleverantörer då många hade just den varianten. Vi ville ha nyckelfärdigt med ETT kontrakt då vi båda jobbar heltid, raka veckor. Vi tänkte att tiden skulle vara knapp.
Trivselhus, LB-hus och Myresjöhus har alla liknande Briljanten. Efter att ha tagit in offerter så bestämde vi oss för LB-hus Choice 173 Nyfunkis. Vi skulle ta halvt nyckelfärdigt då vi skulle tjäna bra pengar på det. 1 vecka innan vi skulle skriva kontrakt så bad LB-Hus om rekonstruktion. Nu, en månad senare har det gått i konkurs. Så blev det med våra planer tillsammans med LB-hus. Tråkigt för dem och tråkigt för oss då deras planlösning med få ändringar och deras pris passade oss sååå bra.
Nya tag och efter en stunds letande i kataloghögen kom vi överens om att rita vårt hus för att sen skicka runt skissen till olika husföretag som bygger huset efter kunds ritning. Det kändes plötsligt jättekul och all vår frustration över "tvånget" att behöva välja kök, golv, badrumsinredning, vitvaror m.m  från bestämda leverantör försvann. Nu kunde vi välja fritt och det var just det vi ville.

Vi ritade ner vår planlösning på ett papper och 20 h senare var den klar. En hustillverkare kontaktade oss omgående och gav oss förslag på ändringar. Vi ritade om hela planlösning nästintill och plötsligt blev den sådär perfekt. Tänk att vår planlösning är perfekt för oss medan en annan barnfamilj kan tycka att den är katastrof. Vi människor är så olika och alla har vi olika drömmar. En familj kanske vill lägga fokus på vardagsrummet och tycker köket är till för att laga mat och inget mer medan en annan familj tycker helt tvärtom.
Man utgår givetvis från tomten och alla dess väderstreck. Kvällssol var absolut viktigast för oss. Sol mitt på dagen vill vi ha där poolen (till en början blir det en blå, stor, plastig och billig historia) ska vara placerad. Jag vill absolut inte sitta i solen då jag får lite lätt panik. Johan däremot skulle gärna bo på solen. Vi kommer helt enkelt ha 3 små uteplatser så att man kan få det bästa av alla världar.

Mer om planlösningen en annan dag.

Till vardags när vi inte renoverar gammalt hus och planerar det nya så arbetar vi. Japp, så är det. Vi är dessvärre inga miljonärer som jobbar ideellt utan vi kämpar hårt om dagarna för varenda liten krona.

Johan jobbar i Bygg- och fastighetsbranchen och trivs som fisken i vattnet. Han är en diplomat och säger sällan fel saker. Korrekt, projektstyrd och väldans ambitiös på alla plan. Trivs med att arbeta med både kropp och knopp så på fritiden snickrar han gärna på något. Därav planer på att nu bygga hus. Hans största passion är sonen givetvis och allt sonen gör eller säger är lite mer speciellt än om något annat barn skulle göra eller säga samma sak. Partisk ut i fingerspetsarna, precis som alla andra föräldrar. 

Sandra tragglar socialtjänstlagen dagarna långa och har ett stort intresse av människor. Dock inte på fritiden, men på jobbet. På fritiden trivs jag med att bara vara med familjen och människor som bidrar med energi. Att umgås med personer som är helt uppe i sig själva intresserar mig inte och det visar jag ogärna, men ofta. Älskar att sy, pyssla, baka, laga mat och renovera på vårt gamla torp. Älskar mitt eget sällskap och har googlat på narcissism med en lättnad över att jag inte är där, ....än. Det finns ingen som jag har roligare med än med mig själv. Kanske ska jag googla igen? hm...

Sonen i huset är 2 år. Jo, den åldern kan man skriva till skillnad från vår. ;-) Han är en vacker liten man med en stark personlighet. Han är rolig och smart. Protesterar mot det mesta och trivs även han med sitt eget sällskap. Han är mycket självständig, älskar andra barn och är fantastiskt snäll. Tar aldrig de andra barnens leksaker, men tar oftast tillbaka leksaken om något annat barn tar hans. Nej nej säger han och skakar på huvudet. Han är såklart bäst! Precis som alla föräldrar säger om sitt/sina barn.

Detta var historian om vår reda fram till NU.
Hoppas nu på att allt går enligt våra planer. :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar